'Als school voor nijverheid en techniek voor de toekomst verleggen we voortdurend de grenzen', zegt Sigrid Wouters, leerkracht Frans – verantwoordelijke internationalisering.

'We staan open voor vernieuwing en innovatie en we willen onze leerlingen optimale kansen bieden en hen betrekken bij nieuwe projecten en uitdagingen.

Reeds het 3de jaar op rij organiseren wij buitenlandse stages voor onze leerlingen. Deze stages kaderen in het Erasmus+ programma, een Europees programma voor onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport.

Onze leerlingen krijgen d.m.v. de stages de kans om in de bedrijfswereld kennis op te doen inzake de meest geavanceerde technieken en toepassingen. Ze kunnen er hun opgedane schoolkennis omzetten in praktijk.

Het feit dat onze leerlingen hun stage in het buitenland doen, biedt bovendien een enorme meerwaarde. Ze kunnen er kennismaken met een andere bedrijfscultuur, ze zullen methodes aangeleerd krijgen die in Belgische bedrijven niet aan bod komen. Het zal hen ook een bredere kijk op de wereld geven en het zal voor hen een extra troef zijn als zij zich later op de arbeidsmarkt zullen begeven.

Tijdens de stage worden zij uitgedaagd om de nodige zelfdiscipline aan de dag te leggen en te tonen dat zij in staat zijn zelfstandig in het leven te staan. Zij zullen de kans krijgen zich te oefenen in een vreemde taal en de opgedane ervaring zal hen ongetwijfeld stimuleren in hun communicatieve en sociale vaardigheden.

IERLAND EN ITALIE 2018

Dit schooljaar (van 19 maart tem 30 maart 2018) zijn er leerlingen uit de richtingen Houttechnieken, Houtbewerking, Lassen-constructie, Elektrische installatietechnieken en Mechanische vormgevingstechnieken vertrokken naar Ierland en Italië. In Ierland hebben ze stage gelopen bij Reynaers Aluminium. Ze werden er ingeschakeld in het productieproces van aluminium ramen en beslag. In Italië hebben de leerlingen 2 weken meegedraaid op de productieafdeling van Baltimore Aircoil.

Gedurende de stageperiode verbleven ze zelfstandig in een appartement/cottage. Ze deden er zelf hun inkopen en zorgden dat er lekkere maaltijden op tafel verschenen. Dagelijks werden er foto's doorgestuurd zodat het thuisfront het hele verhaal op de voet kon volgen.

TOEKOMST

Het team 'internationalisering' zit niet stil. Volgend schooljaar reizen we verder naar Duitsland en zullen de leerlingen kunnen proeven van houtskeletbouw in het bedrijf Willi Heinz Zimmerei.

Eveneens hebben we reeds groen licht gekregen van de bedrijven Vink Heist-op-den-Berg (Europese marktleider voor de distributie van kunststof halffabrikaten) en busbouwer Van Hool te Koningshooikt. Vink heeft vestigingen in Nederland en Denemarken en Van Hool produceert ook in Macedonië.